Το φυτό στέβια
Stevia
Το φυτό στέβια (Stevia Rebaudiana) ανήκει στο γένος Στέβια της βοτανικής οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Φαίνεται να προέρχεται από την Βραζιλία και την Παραγουάη και πλέον καλλιεργείται στην Ιαπωνία, στη Κίνα αλλά και στην Ευρώπη. Τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη-Α, τα οποία είναι 200-300 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα για να γλυκαίνει τα ροφήματα αλλά και στη θεραπεία διάφορων χρόνιων νόσων και βάσει μελετών διαθέτει αντιδιαβητικές, αντιυπερτασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού μπορούν να φτάσουν έως και 15 φορές τη γλυκύτητα της επιτραπέζιας ζάχαρης, έχουν ευχάριστη γεύση, καλή διαλυτότητα στο νερό και μεταβολίζονται εύκολα από το σώμα χωρίς καμία τοξική επίδραση. Το ευεργετικό βοτάνο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ως μια υγιεινή και φυσική εναλλακτική της ζάχαρης, καθώς είναι μη θερμιδογόνο και πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Συνεπώς, το υψηλό θρεπτικό προφίλ του φυτού, στη φυσική του μορφή, το καθιστά ανώτερο από τα υποκατάστατα ζάχαρης. Σύμφωνα με αποτελέσματα μετααναλύσεων, η στέβια εντάσσεται στα απολύτως ασφαλή φυσικά γλυκαντικά. Η υπεροχή της στέβιας συγκριτικά με τη ζάχαρη, σε διατροφικά πρότυπα δυτικού τύπου, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και σε άτομα με ινσουλινοαντίσταση και υπερβάλλον σωματικό βάρος, είναι μεγάλη.
Δράσεις της Στέβια
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης της στέβια οφείλονται στο υψηλό περιεχόµενο φαινολικών ενώσεων και ειδικών φλαβονοειδών. Ιδιαίτερα, οι φαινολικές ενώσεις συµβάλουν άµεσα στην αντιοξειδωτική δράση και παίζουν προληπτικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, επιβραδύνουν την οξειδωτική αποικοδόµηση των λιπιδίων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα και τη θρεπτική αξία των τροφίµων.
Σε μελέτες που έγιναν για να διερευνήσουν την ενδεχόμενη αντιμυκητιακή δράση των εκχυλισμάτων του φυτού στέβια σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς, τα αποτελέσματα έδειξαν ήπια ανασταλτική δράση προς όλους τους υπό εξέταση μικροοργανισμούς.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, χρησιμοποιώντας φυσικά εκχυλίσματα του φυτού οι ερευνητές προσπάθησαν να αποδείξουν την αντιφλεγμονώδη δράση αυτών, σε λιποσακχαρίτες (LPS) των κυττάρων THP-1. Τα αποτελέσμαρα έδειξαν ότι εξασθενούν τη σύνθεση φλεγμονωδών μεσολαβητών στους λιποσακχαρίτες και διεγείρουν τα κύτταρα THP-1, παρεμβαίνοντας στην αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστική ουσία, I Kappa B kinases (IKKbeta).
Μετά απο µελέτες σε ανθρώπους δεν παρατηρήθηκε καμιά σηµαντική αλλεργιογόνος δράση της στέβια. Προσεκτικοί στην κατανάλωση του βοτάνου συνίσταται να είναι όσοι είναι αλλεργικοί σε φυτά της οικογένειας των Αστεροειδών (όπως το χαμομήλι).
Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν πως τα εκχυλίσματα του φυτού Stevia rebaudiana θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανοχή του ανθρώπινου οργανισμού στη γλυκόζη και πως η στεβιοσίδη µειώνει τα µεταγευµατικά επίπεδα αυτής στο αίµα σε ασθενείς µε διαβήτη τύπου 2, έχοντας ευεργετικά αποτελέσµατα επί του µεταβολισµού της γλυκόζης. Τονώνει επίσης την έκκριση ινσουλίνης µέσω άµεσης δράσης στα Β κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η στεβία μπορεί να είναι επωφελής στη θεραπεία διαβήτη τύπου 2.
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες της παχυσαρκίας είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν γλυκαντικά, όπως τη ζάχαρη, τα οποία είναι πλούσια σε θερμιδική αξία, όχι όμως σε θρεπτική. Η στέβια αποτελεί φυσική εναλλακτική έναντι των γλυκαντικών, προσφέροντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα η χρήση της προλαμβάνει ασθένειες όπως δυσλιπιδαιµία, καρδιακή νόσος και διαβήτης.
Καμία ένδειξη υπογλυκαιμίας δεν ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών χορήγησης φυσικών εκχυλισμάτων του φυτού, ενώ η αναφορά ασφάλειας, μέχρι και 24 ώρες μετά τις δοκιμές, δεν κατέγραψε δυσμενείς επιπτώσεις ή οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή.
Ούτε η στεβιοσίδη, αλλά ούτε η Ρεµπαουδιοσίδη Α έχουν τερηδογόνο δράση, αντιθέτως χρησιμοποιούνται σε οδοντόκρεμές και στοματικά διαλύματα για τη πρόληψη της τερηδόνας.
Μελέτες σε αρουραίους έδειξαν την διουρητική δράση της στέβια, μετά από του στόματος χορήγηση, ενδοφλέβια χορήγηση αλλά και έγχυση αυτής απευθείας στη νεφρική αρτηρία. Στα αποτελέσματα παρατηρήθηκε διούρηση και νατριούρηση, χωρίς σημαντικές μεταβολές στη νεφρική ροή του πλάσματος.
Μετά από την πολύχρονη χρήση του φυτού απο τους ιθαγενείς της Παραγουάης και της Βραζιλίας, παρατηρήθηκε βελτίωση της πέψης και της γενικότερης γαστρεντερικής λειτουργίας. Ομοίως, στη Κίνα και την Ιαπωνία, το τσάι από φύλλα στέβια, είτε ζεστό είτε κρύο, χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, και ως ρόφημα που συμβάλλει στη καλύτερη πέψη
Τα προϊόντα Stelvia
Βασική φιλοσοφία των προϊόντων μας είναι η παραγωγή και δημιουργία 100% φυσικών, γευστικών και ποιοτικών προϊόντων. Με γνώμονα την βελτίωση διατροφικών συνηθειών, δημιουργήσαμε έτοιμα γλυκά ροφήματα με ελληνικά φύλλα στέβια & βότανα, όπου ο καταναλωτής μπορεί να ρυθμίσει την γλυκύτητα τους ανάλογα με τον χρόνο εκχύλισης. Φυσική γλυκιά γεύση, χωρίς περιττές θερμίδες. Τα προϊόντα Stelvia απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, αλλά και για στις ευαίσθητες ομάδες των διαβητικών, αλλά και των ατόμων που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.