Τι είναι η στέβια;
Η στέβια (βοτανική ονoμασία Stevia Rebaudiana Bertoni) είναι είδος φυτού που φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική και το ύψος της φτάνει περίπου τα 60cm.
Η στέβια ανήκει βοτανική οικογένεια των Αστεροειδών και είναι κυρίως γνωστή για την γλυκιά γεύση των φύλλων της.
Οι αυτόχθονες της Βραζιλίας και της Παραγουάης, χρησιμοποιούσαν από τον 16ο αιώνα τα φύλλα του θαμνοειδούς φυτού για να γλυκάνουν τόσο τα ροφήματά, όσο και τα ιατρικά παρασκευάσματά τους.
Παρόλα αυτά, το βότανο έγινε γνωστό από τον βοτανολόγο Moises Santiago Bertoni γύρω στο 1800 και την ίδια εποχή όλο και περισσότεροι αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν το φυτό στέβια.
Έτσι, η στέβια από ένα σχετικά δυσεύρετο και άγνωστο φυτό, μετατράπηκε σε ένα διαδεδομένο, για τη γλυκιά του γεύση, βότανο.
Πού οφείλεται η φυσική γλυκάδα του φυτού βοτάνου;
Το φυτό στέβια αποτελείται από οκτώ γλυκοζίτες, υπευθύνους για την γλυκύτητά του, που ονομάζονται: stevioside (5-10%), steviolbioside, rebausiosides A,B,C,D,E (1-2%) και dulcoside Α (0,4- 0,7%).
Πως και γιατί μετατρέπεται το πράσινο βότανο σε κρυσταλλική μορφή λευκής σκόνης ή ταμπλέτα;
Πέρα από το φυτό στεβια και τα αποξηραμένα φύλλα που είναι 100% φυσικά, η στέβια υπάρχει στο εμπόριο ως γλυκαντική ύλη συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία.
Τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, εμποτίζονται σε νερό, για να απελευθερώσουν τα γλυκά συστατικά τους. Στη συνέχεια, τα πιο εύγευστα γλυκά συστατικά ( γλυκοζίτες στεβιόλης ), απομονώνονται και καθαρίζονται με αποτέλεσμα οι συγκεντρομνένοι αυτοί γλυκοζίτες να έχουν εως και 400 φορές της γλυκύτητα της επιτραπέζιας ζάχαρης.
Η μορφή αυτή κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες, όπως: stevia, stevia extract, pure stevia, Rebiana, Rebaudioside A, Reb A, purified steviol glycosides, Steviol E960, κ.α.
Ώντας τόσο γλυκιά, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές, η στέβια συνδυάζεται με διάφορες γλυκαντικές ουσίες, με καλύτερη από αυτές την ερυθριτόλη.
Η ερυθριτόλη έχοντας 0 θερμιδική αξία και περίπου 60% της γλυκαντικής “δύναμης” της ζάχαρης, συνδυάζεται με περίπου 1% εκχυλίσματα στέβια και δημιουργείται ένα εύχρηστο προϊόν του οποίου η γλυκήτητα είναι ίδια με της ζάχαρης που τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαμε.
Γιατί προτιμάμε τα φύλλα στέβια;
Τα αποξηραμένα φύλλα στέβια είναι απόλυτα φυσικά και ανεπεξέργαστα ενώ ταυτόχρονα:
• Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες
• Έχουν αντιοξειδωτική δράση
• Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
• Δεν περιέχουν θερμίδες
• Δεν περιέχουν σάκχαρα
• Δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
• Δεν περιέχουν υδατάνθρακες
• Είναι ιδανικά για διατροφή και διατήρηση του βάρους
• Είναι κατάλληλα για κετογονική δίαιτα και δίαιτα paleo
Παραπομπές :
1 Comment
Very good post. I certainly appreciate this site. Continue the good work!